БОЙКО БОРИСОВ


Бойко Методиев Борисов е роден на 13 юни 1959 г. в гр. Банкя.

    През 1982 г. се дипломира във Висшата специална школа на МВР като инженер по специалността "Противопожарна техника и безопасност" с чин  лейтенант.

    Същата година постъпва на работа в Софийско градско управление като командир на взвод, а по-късно е командир на рота.

    От 1985 г. до 1990 г. е преподавател във Висшия институт за подготовка на офицери и научноизследователска дейност (ВИПОНД) на МВР. Защитава дисертация по темата "Психо-физическата подготовка на оперативния състав". Последната му длъжност във ВИПОНД е завеждащ катедра. През 1990 г. напуска системата на МВР със звание майор от запаса.    

През 1991 г. основава фирмата "Ипон-1" ООД, която впоследствие се нарежда сред най-големите охранителни фирми в страната. "Ипон-1" членува в Световната организация на охранителите IAPPA, а Бойко Борисов е персонален член на организацията.

01.09.2001 г. - главен секретар на МВР, полковник.
2002  -
с Указ на президента на Република България от 19 януари 2002 г. е удостоен със звание генерал-майор.
25.06.2004 г. - генерал-лейтенант.
 

Оказвал е помощ на семействата на загинали служители от органите на реда.

От 1978 г. е активен състезател по карате, притежава V дан. Дългогодишен треньор на националния отбор по карате, както и международен съдия. Макар и извън системата на МВР, подпомага дейността на министерството в областта на спорта.

Отличия, награди:

"Обявяване на благодарност" - 1985 г., 1987 г., 1988 г.;

"Почетен знак III степен" - за конкретен съществен принос при изпълнение на служебни задачи с изключително значение в борбата срещу престъпността, опазването на обществения ред и сигурността в Република България - 2002 г.;

"Почетен знак II степен" - за проявен висок професионализъм и обезпечаване сигурността и обществения ред по време на посещението на президента на Руската федерация Владимир Путин - март 2003 г.;

"Кръст за полицейски заслуги с червена звезда" - от министъра на вътрешните работи на Кралство Испания за заслуги към испанската полиция – септември 2003 г.;

"Сребърен паметен медал" - от министър Соломон Паси -председател на Националния организационен комитет по случай 100-годишнината от установяване на българо-американските отношения;

Почетен медал на френската полиция - от името на президента на Франция и на министъра на вътрешните работи, вътрешната сигурност и местните свободи;

Медал за бойно съдружие - от заместник-директора на ФСБ на Русия;

Почетен жезъл от генералния директор на полицията на Испания;

Сертификат за изключително добра работа и съществен принос в борбата против фалшивото евро - от директора на "Европол" Юрген Щорбек - януари 2004 г.;

Сертификат от Министерството на вътрешните работи и Генералната дирекция на Турската национална полиция за изключително ценен принос в развитието на двустранните отношения между българската и турската полиция в борбата с организираната престъпност и корупцията;

Сертификат за благодарност за изключителен принос в борбата с наркотиците от Службата за борба с наркотиците към Департамента на правосъдието на САЩ.

Може да се предполага, че тези награди и отличия са свързани с негови конкретни професионални успехи и постижения.

 

През октомври 2005 участва като независим кандидат за кмет на София в частичните местни избори, стига до балотаж (срещу Татяна Дончева от БСП) и го спечелва. Полага клетва като столичен кмет на 10 ноември 2005 г.

Политически наблюдатели отбелязват, че Бойко Борисов възнамерява да формира и оглави политическа партия.

С името му се свързва учреденото в края на март 2006 г. сдружение с нестопанска цел за общественополезна дейност "Граждани за европейско развитие на България" /ГЕРБ/. Заместник-председател на ГЕРБ е Цветан Цветанов, работил като негов заместник в системата на МВР, а сега - в Столичната община.

Неформален лидер на създадената на 3 декември 2006  партия ГЕРБ.

Октомври 2007 - печели на първи тур (с 53,4%) четиригодишен мандат за кмет на София (от ГЕРБ) в редовните избори за местна власт. Кандидатите на партия ГЕРБ също печелят мнозинство в Столичния общински съвет.

В парламентарните избори, произведени на 7 юли 2009 г., оглавяваната от него партия ГЕРБ печели по пропорционалната листа 39,72  %, съответно 90 мандата) и общо 116 мандата (включително 26 мажоритарни). На 27 юли новото правителство с министър-председател Бойко Борисов се заклева и поема самостоятелно управлението на страната с първоначалната подкрепа на Синята коалиция, РЗС и Атака.

На парламентарните избори през 2013 г. (12 май) ГЕРБ печели най-много депутатски мандати (97), но те се оказват недостатъчни за стабилно правителство. Формиран е кабинетът на Пламен Орешарски, подкрепен от БСП и ДПС, а кворумът на Народното събрание се поддържа и с помощта на Атака.


 Има дъщеря Венета, която живее и учи при майка си Стела в Америка. Негова спътница в живота е Цветелина Бориславова, основен акционер и председател на Надзорния съвет на СИБанк до 2010 г.

 

Начало на Справочник Омда

 

 


Карта на сайта

Христоматия "Омда" 

Библиотека "Омда"

Големите промени

Студентски форум

Гише "Справки"


Copyright 1998-2014 ®  OMDA Ltd. Всички права запазени

Начало