Сергей Димитриевич Станишев

Министър-председател на Р. България (2005 - )

 

Роден е на 5 май 1966 г. в град Херсон, тогава в рамките на Украинската ССР.

1989 - Завършва с отличие Историческия факултет на Московския държавен университет.

1994 - защитава докторат по история на тема “Система за издигане на висшите държавни сановници в Русия и нейната трансформация през втората половина на ХІХ век”.

1998 - специализация по политически науки, Московска школа за политически изследвания.

1999 - 2000 - специализира международни отношения в Лондонската школа за икономика и политически науки.

1994 - 1995 - работи като журналист на свободна практика.

От 1995 г. започва работа във Висшия съвет на Българската социалистическа партия като главен експерт в отдел “Външна политика и международна дейност”. На следващата година е назначен за ръководител на същия отдел.

Новоизбраният председател на БСП Георги Първанов го привлича в активната политика, а по-късно го посочва за свой приемник.

Май 2000 - на първото заседание на 44-ия конгрес на БСП е избран за член на ВС на БСП и на Изпълнителното бюро на ВПС като секретар по международните въпроси.

Юни 2001 - избран е за депутат в 39-ото народно събрание от избирателен район Русе, с листата на Коалиция за България (основен участник, в която е БСП). Член на Kомисията по външна политика, отбрана и сигурност, от 20 юли 2001 г. Член на Комисията по европейска интеграция, 20 юли 2001 - 24 януари 2002. Председател на Парламентарната група на Коалиция за България, от 22 декември 2001 г.

15 декември 2001  - на второто заседание на 44-ия конгрес па БСП е избран за председател на Висшия съвет на БСП. (През декември същата година е избран от ПГ на Коалиция за България за неин председател.)

През юни 2002 г. 45-ият конгрес на БСП го преизбира като председател на партията.

От 2002 г. Сергей Станишев е постоянен член на Президиума на Партията на европейските социалисти. По време на председателството на Станишев през октомври 2003 г. БСП става пълноправен член на Социалистическия интернационал, а от май 2005 г. - на Партията на европейските социалисти.

2005 - в парламентарните избори е водач на листа на 2 многомандатен избирателен район – Бургас и на 25 избирателен район - София. Става депутат от Бургас. До 16 август 2005 г. е председател на Парламентарната група на Коалиция за България. (На този ден е избран от българския парламент за министър-председател.)

Август 2005 - след продължителни преговори оглавява коалиционното правителство на БСП (Коалиция за България), НДСВ и ДПС.

 

В парламентарните избори на 7 юли 2009, след ожесточена предизборна борба, белязана от "черен пиар", в която Сергей Станишев и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов не се изправят един срещу друг в преки дебати, а разменят посланията си чрез медиите, БСП губи битката с неочаквано нисък резултат - 17,70 %. Анализът на провала на партията, както и решението дали Станишев ще задържи лидерския пост, се отлагат за по-нататък. (В крайна сметка Станишев запазва поста си.)

На 14 юли 2009 Станишев е избран за народен представител в 41-ото народно събрание от "Коалиция за българия" (17%), ИР: 3-ВАРНА. Председател на ПГ на "Коалиция за България". Член на Групата за приятелство България - Великобритания (зам.-председател).

 

 

Автор на повече от 50 публикации по външнополитически теми в български и чуждестранни периодични издания.

 

Неженен.

Владее свободно английски и руски, ползва френски. 

 

Начало на Справочник Омда

 

 


Защо "приказка"? | Земята на българите | Народът на България | История | Етнография и фолклор | Българска кухня | Хайд парк

 

Карта на сайта

Христоматия "Омда" 

Библиотека "Омда"

Големите промени

Студентски форум

Гише "Справки"


Copyright 1998-2011 ®  OMDA Ltd. Всички права запазени